Zgodovina podjetja

Z mesarskim poklicem se je v družini začel ukvarjati že ded Jožef Mlinarič. Leta 1930 se je izučil mesarske obrti pri mojstru Božiču v Trbovljah. V podjetju hranimo njegovo spričevalo, ki je bilo izdano v Celju, v dravski banovini, 26. decembra 1930.

pomagalsko pismo
spričevalo o izučeni mesarski rokodelski obrti

Ded Jožef Mlinarič se je leta 1938 priženil na Brezje, kjer je po opravljenem mojstrskem izpitu prevzel mesarijo Frelih, ki se je nato imenovala po njem. Leta 1939 se je rodil sin Jožef Mlinarič (v nadaljevanju starejši).

Leta 1948 so gostilno in mesarijo nacionalizirali, tako da je ded postal njen upravnik v okviru mesarskega podjetja Radovljica. Upravnik mesarije in prvi predsednik PGD Brezje "klikni tukaj" je bil do smrti leta 1954.

Od njegove smrti do leta 1968 je mesarijo vodila njegova žena Jožefa Mlinarič. Tega leta pa je mesarijo prevzel njun sin Jožef Mlinarič starejši, ki se je pred tem vrnil iz nekajletnega dela v Nemčiji (1958-1968), kjer si je nabral bogate izkušnje pri delu v mesariji. Po prihodu v domovino je delal najprej kot poslovodja v mesarskem podjetju v Radovljici, leta 1968 je na Brezjah prevzel mesarsko obrt, ki jo je nato leta 1969 prenesel na zdajšnjo lokacijo v Lesce. Na tej lokaciji sta z ženo Marijo leta 1972 odprla tudi prvo mesnico. Leta 1973 se jima je rodil Jože, 1974 Urška, 1980 pa še Špelca.

Leta 1994 se je podjetje iz obrtne delavnice preimenovalo v d.o.o.. Direktor podjetja Mesarija Mlinarič, d.o.o., Lesce je bil Jožef Mlinarič starejši, do svoje smrti leta 1998.

Istega leta je vodenje podjetja kot absolvent fakultete prevzel sin Jože Mlinarič, ki je kasneje na Biotehniški fakulteti tudi diplomiral kot univerzitetni diplomirani inženir živilske tehnologije (smer meso).

Leta 2000 se je podjetje iz starih preselilo v nove proizvodno prodajne prostore na isti lokaciji. Tako je bil postavljen temelj za moderno proizvodnjo po načelih HACCP, za kar je podjetje 2003 prejelo tudi verifikacijo.

Septembra 2008 smo prejeli certifikat za predelavo ekološkega mesa.
Bio gorenjsko klobaso lahko kupite v naših poslovalnicah v Lescah in Radovljici, ter v Mercatorjuin Intersparu ter vseh boljših delikatesah po vsej Sloveniji.

Od leta 2010 smo člani GIZ-a Kranjska klobasa in jo izdelujemo po
zaščiteni recepturi.

http://www.mlinaric.si/brezje/Ustanovitev.htm